Катар е страна, която сякаш е излязла от страниците на 1001 нощ. Страна на контакти, разточителен лукс, арабско гостоприемство, зашеметяващи пустинни пейзажи.

Страна на контрасти – няма нито една река, гора или тучен оазис, но можете да намерите от пиле мляко. Изключително топлото лято на арабската страна показва мощта на пустинята, но в същото време може да се насладите на ледена пързалка в мола. Мистиката на Ориента ще ви омагьоса и остави безмълвни.

Пустинята в Катар

Пустинята в Катар

Ето някои интересни факти за Катар, които (може би) не знаете:

Катар се намира на Арабския полуостров и е известна със своето богатство, модернизация и културно наследство. Катар е място, където можете да се потопите в загадъчния и мистичен свят на исляма, да посетите древни крепости и мечети, да се насладите на изискана кухня и да разгледате впечатляващи архитектурни творения. Катар е страна, която ви предлага уникално пътешествие из времето и пространството, където можете да откриете чудеса, които ще ви очароват и възхитят.

  • Катар е най-богатата страна в света по БВП на глава от населението. Според Световната банка през 2019 г. той е 138 910 долара, което е почти два пъти повече от втория в класацията – Люксембург. Това се дължи главно на огромните запаси от нефт и природен газ на Катар, които са трети по големина в света.
  • Катар е една от най-безопасните страни в света. Според Индекса за мир на Института за икономика и мир през 2020 г. Катар е на 22-ро място от 163 държави по ниво на миролюбие, като се отчитат фактори като вътрешен и външен конфликт, престъпност, политическа стабилност и тероризъм. Катар има и една от най-ниските степени на убийства в света – 0,3 на 100 000 души през 2018 г., според ООН.
  • Катар е дом на най-голямата сграда в света – международното летище Хамад. То е разположено на площ от 22 квадратни километра и може да обслужва до 50 милиона пътници годишно. Летището има и най-дългата писта в Западна Азия – 4850 метра. международното летище Хамад е изградено на изкуствен остров, който е създаден чрез изкопаване на 6,5 кубични километра материали от Персийския залив.
  • Катар е първата арабска страна, която бе домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г. То беше и първото Световно първенство, което се проведе през зимата, за да се избегне лятната жега в Катар, която може да достигне до 50 градуса. Катар изгради осем нови стадиона за събитието, които са оборудвани с иновативни системи за охлаждане и имат уникален дизайн, вдъхновен от арабската култура и архитектура.
  • Катар има най-голямото съотношение между мъже и жени в света. Според Центъра за изследване на световната населеност през 2020 г. има 3,12 мъже за всяка жена в Катар, което е резултат от голямото приточване на чуждестранни работници, които са предимно мъже. Обратно, има само 0,76 мъже за всяка жена в Естония, която е страната с най-ниско съотношение между мъже и жени в света.
  • Доха е основана през 1825 година като рибарско селище. Името й означава „голям дървен съд“, което се отнася до формата на залива, в който е разположена.
  • Доха има най-голямото метро в Близкия изток, което е открито през 2019 година. Метрото има три линии и обслужва повече от 100 станции. Една от най-забележителните станции е Златната станция, която има интериор, облицован с 24-каратово злато.

Предайте се на арабското изкушение Катар и създайте незабравими спомени.

ИНДИВИДУАЛНИ ПОЧИВКА В КАТАР – HAMPTON By HILTON OLD TOWN 3*