Събития в Доха, Катар през 2024, които трябва да посетите

Qatar Tourism публикува годишен календар за 2024 г., представящ повече от 80 уникални събития. От произведения на изкуството, представени ексклузивно в The Met в Ню Йорк, до най-голямата технологична конференция в света, проведена за първи път в Близкия Изток, Катар е готов да покаже изискана гама от културни събития, спортни първенства, провокиращи мисли срещи на върха , панели за електронна мобилност и много други през 2024 г.

Коментирайки разнообразието от събития, главният директор по маркетинг и реклама в Qatar Tourism, Eng Abdulaziz Ali Al-Mawlawi, каза: „Qatar Tourism има удоволствието да обяви група от над 80 събития, планирани през 2024 г. в календара на Катар. Тъй като Катар бързо се издига като световно призната дестинация, ние се гордеем с посрещането на гости от цял свят и представянето на нашата богата катарска култура и наследство. Пожелаваме на всички просперираща и вълнуваща предстояща година и с нетърпение очакваме да бъдем домакини на събития, които отговарят на интересите на всички.“

Over 80 events entertain qatar 2024

Qatar Tourism обобщава някои от най-големите събития, включени в календара за следващата година:

ГЛАВНИ СЪБИТИЯ

18-та Купа на Азия на AFC

18-ата Азиатска купа на AFC ще се проведе от 12 януари до 10 февруари на шест стадиона, като 24 национални футболни отбора ще се състезават помежду си. AFC Asian Cup свидетелства за продължаващото спортно наследство на Катар като едно от най-големите спортни събития за годината. Турнирът е настроен да привлече стотици хиляди посетители по време на едномесечното си провеждане, с атракции около стадионите, на които посетителите да се насладят, допълвайки мачовете.

Доха Експо

Първото международно изложение за градинарство в региона, Doha Expo, продължава до 28 март 2024 г., предоставяйки на посетителите платформа за взаимодействие с местни и международни земеделски организации. Темата „Зелена пустиня, по-добра околна среда“ има лектори, които наблягат на решения за по-устойчив и технологичен селскостопански пейзаж. Посетителите могат да се насладят и на няколко други събития на изложението, като например потапяне във виртуална реалност, участие в иновативни работилници и разглеждане на ботаническата градина.

Shop Qatar 2024

Началото на новата година ще бъде Shop Qatar, което ще се проведе от 1 до 27 януари с невероятни отстъпки в магазините, томболи и развлечения в моловете. Участват общо 13 мола, които посетителите могат да разгледат, със стотици магазини с различни оферти и развлечения. В своето 8-мо издание Shop Qatar 2024 ще види награди, включително четири луксозни автомобила, вълнуващи подаръци, раздадени от домакините по време на интерактивни състезания, и парични награди с различни суми.

Изложение за бижута и часовници в Доха 2024 г

Отбелязвайки 20 години лукс и разкош, през следващата година DJWE ще види специални празнични елементи, включително ексклузивни дизайнерски колаборации и презентация на най-добрите бижута. През последните две десетилетия DJWE събра водещи местни, регионални и международни марки под един покрив в демонстрация на изящно майсторство и дизайн. Провеждайки се от 5 до 11 февруари 2024 г., DJWE ще се състои в изложбения и конгресен център в Доха.

Международен фестивал на храната в Катар 2024 г

Най-големият кулинарен празник в Катар, Международният фестивал на храната в Катар 2024 г., се завръща на 7 февруари 2024 г. и ще продължи до 17 февруари с разнообразна селекция от храни и напитки. На този фестивал посетителите ще имат достатъчно възможности да се насладят на споделянето на собствените си култури и разбирането на другите чрез гастрономията.

Уеб среща на върха – Web Summit

Най-голямата технологична конференция в света, Web Summit, ще се проведе в Катар от 26 до 29 февруари 2024 г., отбелязвайки, че това е първият път, когато се провежда в региона на Близкия изток и Северна Африка. Web Summit Qatar ще създаде нови възможности за хиляди международни инвеститори и лидери в индустрията да се свързват, работят в мрежа и да създават бъдеще, което се движи от иновациите.

СПОРТНИ СЪБИТИЯ

Задълбочавайки своето спортно наследство и използвайки инвестициите си в най-съвременни съоръжения, Катар представя няколко спортни събития през 2024 г., наземни, водни и въздушни.

Световно първенство по водни спортове Доха 2024 г

Световното първенство по водни спортове Доха 2024 се провежда от 2 до 18 февруари в Aspire Dome, старото пристанище на Доха и Hamad Aquatic Center. Този турнир ще бъде домакин на 2600 топ спортисти от над 190 държави за 75 състезания за медали, с възможност за спортистите да се класират за Олимпийските игри Париж 2024 г. Спортовете включват плуване, гмуркане и скокове във вода и водна топка . Посетителите могат да станат свидетели на първокласни водни изпълнения от спортисти от цял свят.

Ooredoo Doha Marathon 2024

Прочутият Ooredoo Doha Marathon 2024 се завръща на 16 февруари с пет различни разстояния и времена, за които да се запишете. Събитието също така насърчава достъпността, като хора с различни способности са добре дошли да се състезават в избрани категории и до 21 км. Приходите от маратона ще бъдат разпределени на местни благотворителни организации в Катар, което означава, че участниците могат да подкрепят множество хуманитарни каузи просто като бягат.

Международен фестивал на арабските коне в Катара

Международният фестивал на арабските коне в Катара ще се проведе от 24 януари до 4 февруари и ще покаже различни чистокръвни коне, които се състезават помежду си. Провежда се под патронажа на Негово Височество Шейх Тамим Бин Хамад Ал Тани, емира на Катар, това събитие цели да отпразнува културата и наследството на Катар. Наред с гледането на състезанието, посетителите могат да се отдадат на редица дейности от живопис и скулптура.

Международно рали Катар

Международното рали Катар ще се завърне през 2024 г. от 1 до 3 февруари, като 13-кратният шампион от Катар Насър Ал Атия ще участва отново. Този турнир ще бъде страхотна възможност за феновете на моторните спортове да станат свидетели на адреналина и вълнението от състезателното рали.

Марми фестивал

Наблягайки на националната птица на Катар, фестивалът Марми ще се проведе от 1 до 27 януари 2024 г., за да покаже лов със соколи в Sealine. Събитието предоставя платформа за ловци на соколи, за да почетат бедуинската традиция за лов на соколи.

Формула 1 Гран При на Катар 2024 г

Формула 1 Голямата награда на Катар 2024 г. е планирана към края на годината, от 29 ноември до 1 декември 2024 г., на международната писта Лусаил. Формула 1 създава празнична атмосфера в цялата страна с високопоставени изпълнения и събития, подредени заедно с вълнуващите състезания.

СРЕЩИ И ФОРУМИ

В допълнение към Уеб срещата на високо равнище, Катар ще продължи да затвърждава позицията си на организатор на глобални техно лидери и създател на диалог, насочен към бъдещето, като бъде домакин на форума за автономна електронна мобилност за първи път и връщането на Катарския икономически форум.

Форум за автономна електронна мобилност

Министерството на транспорта ще бъде домакин на форума за автономна е-мобилност от 30 април до 2 май 2024 г., което е първо по рода си събитие. Това събитие има за цел да послужи като платформа за подчертаване на прилагането и препоръките за електронна мобилност без шофьор от гледна точка на технологиите и планирането на политиката. Събитието ще посрещне представители на правителството, медиите, индустрията и академичните среди.

4-ти годишен Катарски икономически форум

Четвъртият годишен Катарски икономически форум, в партньорство с Bloomberg, ще се проведе от 14 до 16 май 2024 г. Форумът ще събере международни лидери, бизнесмени, академици и предприемачи, за да представят и обсъждат аспекти, свързани с глобалната икономика.

БЛЯСЪК И РОМАНТИКА В КАТАР 2024 г. 5-ЗВЕЗДЕН ПАКЕТ С 2 ЕКСКУРЗИИ, ЗАКУСКИ И ВЕЧЕРИ

МУЗЕИ И ГАЛЕРИИ

Музеите на Катар не само съхраняват удивителни колекции, но самата им архитектура и външна фасада са произведения на изкуството, концептуализирани от известни художници като Националния музей на Катар от Жан Нувел и Музея на ислямското изкуство от IM PEI. През 2024 г. посетителите ще стъпят на ексклузивни изложби, провеждани в Катар и региона за първи път.

Национален музей на Катар

Националният музей на Катар ще бъде домакин на изложбата „Формата на времето: Изкуството и предците на Океания от Музея на изкуствата Метрополитън“, отворена до 15 януари 2024 г. Изложбата в момента показва 130 произведения, които иначе са изложени само в The Met, Ню Йорк, което прави рядка възможност за ентусиастите на изкуството да станат свидетели на подобни произведения на живо в региона.

Музейна галерия на Катар

Музеите на Катар е домакин на „Дан Флавин | Donald Judd: Doha“ до 24 февруари 2024 г. Събитието се организира от Музея на изкуствата на окръг Лос Анджелис и музеите на Катар, което позволява на посетителите да се насладят на най-влиятелните фигури на минималистичното изкуство.

Музей на ислямското изкуство

Музеят на ислямското изкуство провежда изложбата „Добре дошли в Исфахан“ до 30 януари 2024 г. Тази изложба включва колекция, отразяваща района на Исфахан, Иран, от епохата на империята на Сефевидите. Посетителите ще се пренесат в исторически времена, за да оценят майсторството и работата на една от най-важните империи в ислямската история.

Освен това изложбата „Shattered“ също се провежда в Музея на ислямското изкуство до 7 май 2024 г., изобразявайки творби на турския художник Фелексан Онар за последните земетресения в Югоизточна Турция и Северна Сирия. Посетителите не само ще могат да се образоват за събитията, но и ще могат да усетят изострените емоции на жертвите на тези природни бедствия.

Mathaf: Арабски музей на модерното изкуство

Mathaf показва няколко изложби до 5 март 2024 г., за да задоволи нечие любопитство към изкуството и културата. Някои от тях включват „Mehdi Moutashar: Introspection as Resistance“, „Destilled Lessons: Abstraction in Arab Modernism“, „Cities Under Quarantine: The Mailbox Project“ и „De/Constructed Meanings“.

СПЕЦИАЛНИ ПОВОДИ

Тъй като Рамадан започва в средата на март, Катар ще има много празници, планирани да позволят на семействата да прекарат време с любимите си хора по време на Свещения месец. Ресторантите и кафенетата са настроени да работят с късни часове, с ексклузивни пакети сухур и ифтар, за да се подобри изживяването по време на поста.

Известно е, че по време на Байрама Катар празнува с красиви фойерверки, осветление, оферти за шопинг и семейни забавления.

През новата година Катар е готов да посрещне жители и посетители от целия свят, за да се насладят на неговите културни празници, вълнуващи спортни турнири, изключителни художествени изложби и много други. Катарският туризъм предлага своето топло посрещане както на туристите, така и на жителите, за да се потопите в богатия и разнообразен туристически пейзаж на Катар.

ИНДИВИДУАЛНИ ПОЧИВКА В КАТАР – HAMPTON By HILTON OLD TOWN 3*